Xenia Kriisin // På tunn is

”Resultatet på scenen är en enastående vacker, musikaliskt ledsagad bild av pågående liv. Inte det minsta lätt men lätt att bära, vara en del av, i egenskap av åskådare och gäst.”

Det började med en föreställning.

Xenia Kriisin har under 2022 komponerat musiken till På tunn is, ur nödvändighet, ett sceniskt verk om moderskap utanför normen.

Detta projekt är sprunget ur koreografen och dansaren Anna Emilsson och hennes vilja att skapa något tröstande och inkluderande om att vara förälder i en kropp som är sjuk, nedsatt eller på något sätt inte fungerar i dagens mall i att ha barn. Ur hennes erfarenheter att bli mamma med en reumatisk sjukdom. 

Musiken spelades in och blev ett litet men stort album där Xenia sjunger om att vara mamma. En mamma som brottas med det alla föräldrar gör, otillräckligheten, den desperata kärleken till sitt barn, tröttheten, byta blöjor, alla de små smaktesterna med den där noga utvalda skeden, och den viktiga kaffekoppen. Den där kaffekoppen som ibland åker ner i golvet och splittras i tusen bitar, som en metafor över moderns hjärta som går åt alla håll när man måste säga nej till sitt barn.

För kaffekoppen kan ha rivits ner av en nyfiken barnhand, men också bara glidit ur handen från en mamma som har så ont att hon inte kan fokusera, där musklerna i handen strejkar, där tröttheten tar över så pass mycket att det inte ens finns kvar någon styrka att hålla fast den där jävla koppen.

Xenia har varit öppen med sin fibromyalgidiagnos från dag ett, den som kom efter att hon förlöste sitt första barn, där förlossningsskador blev kronisk smärta och sedan blev en ny kropp att lära sig om, samtidigt som hon försökte lära sig det här med att bli förälder.

Det är detta den skivan är, en ventil för all frustration och villkorslös kärlek. 

All musik skriven av Xenia Kriisin

Släpps digitalt på Ostron records 6 april 2023

Inspelat, samproducerat och mixat: Anna Ran Hansen

Master: Johan Hjalmarsson

Releasekonsert: Frölunda Kulturhus 15 april 2023

Kontakt: 

Pr: Kniven PR

Ísak Ásgeirsson

Mail: isak@knivenpr.se

Tel: 070-8619764

Producent:

annaalci.emilsson@gmail.com

Xenia Kriisin: 

Mail: info@xeniakriisin.com

Speldatum:

Kajutan, Orust 21 september

Atalante, Göteborg 13-15 oktober

Sörmlands Museum, Nyköping 26 oktober

Scenkonst Sörmland, Eskilstuna 8 december

Eskilstuna teater, Folk & kultur, 8 februari 2023

Frölunda Kulturhus, releasekonsert 15 april 2023

Vara Konserthus, Vara 3 maj 2023

Mölnlycke Kulturhus, Härryda 19 oktober 2023

Telefonfabriken, Stockholm, hösten 2023